Rabu, 27 Julai 2011

OPKIM Teriang, Mersing

Assalamualaikum..

hye readers..baru sekarang dapat uodate sebab busy yang amat..straight to the point. .

macam entry lepas, alia ada cakap yang alia akan join OPKIM kan? apa tu OPKIM? Program Khidmat Masyarakat. ni pertama kali alia join OPKIM. kali ni, OPKIM di buat di Kampung Teriang, Mersing. Perjalanan mengambil masa 4 jam dari Segamat. Kami bertolak pukul 10 pagi, hari Jumaat lepas.

Mula2 sampai sana rasa excited sangat. tapi, masa pembahagian keluarga angkat rasa takut yang amat. pair alia untuk family angkat ni dengan Ieja. means, kitorang dapat family angkat yang sama.

then, alia dapat keluarga En. Ahmad bin Hanafiah.. eh.. diorang yang dapat kami.. HAHA..
then, lepas pembahagian tu, kami di bawa melawat projek kampung. first ladang kelapa sawit second ladang PASTURA. PASTURA ni tempat tanaman rumput untuk lembu.

lepas tu baru lah kami di benarkan pulang ikut family. tapi, ayah bawak kitorang pergi Penyabong dulu.  alia and Ieja panggil En. Ahmad and Pn. Saodah, ayah dan mak.. mula-mula tu rasa kekok, tapi lama2 boleh lah panggil.. sampai je rumah, kami di kenalkan dengan family. mula2 alia kenal kak Zai, first view pasal Kak Zai, dia ni ganas. then, kenal dengan adik kami.. Adik hafiza a.k.a Ija.. tak lama tu, dengan abg long dengan isteri dia Kak Hanim.. ayah dengan mak ada 5 orang anak sebenarnya, anak yg second and fourth tak de kat rumah. sorang kat Melaka sorang kat KL.

for short, aktiviti kami ceramah agama, hari sabtu pulak, aktiviti dengan murid sekolah rendah pada waktu pagi, petang pulak sukaneka dengan warga kampung. hari ahad pulak gotong royong dan majlis perpisahan pada waktu petang..before majlis perisahan tu, alia and the geng dan peserta-peserta pergi Pantai Pasir Lanun, bawak motor seniri tau.. best2..

paling best, bila dapat spent time dengan family walaupun sekejap je.. along bawak kitorang jalan2 ke mersing. kebetulan kak anim nak beli tiket. so, dapat lah cuci mata. alia dengan ieja dapat amik gambar dekat sawah padi.. along sporting ah ! sanggup berhenti untuk ambil gambar kat sawah tu.. jap2 ! along kitorang photographer tw ! korang ada? HAHA.. boleh tempah dia kalau alia kahwin nanti.. ngeeee~

jom cuci mata dengan gambar-gambar ni..tapi tak susun mengikut aktiviti..*suka aku lah kan :)
malas aupload banyak2 sebab gambar berat !


ni masa malam kebudayaan..chumell je diorang..




ni gotong royong..kitorang bersihkan sekolah, masjid and kubur. .


budak2 ni pun sporting..

then, kitorang pergi Pantai Pasir Lanun, Penyabong.. SERONOK !





ni family angkat kita dengan Ieja tw !

ayah dengan mak !

Wanie and zura cakap : 'alia, kau dah macam one of them'!
grrrrrr~

first time IMS ada baju koprat*betul ke eja?


thanks to warga kampun Teriang :)

Thanks to all exco IMS :)

program kitorang ni masuk METRO, Selasa, 26 Julai 2011.. korang ada? HAHA

6 ulasan:

AwieKashi berkata...

xleh nak mencapap lg ke gmbr???
kasi besar lg...huhu

Alysna berkata...

x nak lg besar ke gmbar...heheh

AliaJustea berkata...

HAHAHA... gambar tu line punya pasal ! tak tahu plak jadi mcm ni. .ngeh3..

AwieKashi berkata...

Hehe...ok...
jap tlg mrh line nie..
"mengong punya line"

AliaJustea berkata...

HAHAHAH.. yeaahh ! padan muka line kena marah !

reza al-razi berkata...

baru perasan.. baju F1 tu colour lengan dia lain2.. nak gelak la.. hah hah.. apapun, nampak cumil je.. :-)

 
©Copyright by Alia Rahmat since 5 Nov 2010